Mladý ječmen neobsahuje vlákninu, ale pouze rostlinou mízu. Mladý ječmen je nejucelenější zásadotvorná strava, která je navíc snadno dostupná. Obsahuje mnoho vitamínů, které aktivují enzymy. Mladý ječmen je prospěšný také vysokým obsahem betakarotenu, vitamínu C, E, vitamíny skupiny B (především B1, B2, B3 a B6), biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantolenové a cholinu, příbuzného vitamínu B.
Extrakt z mladého zeleného ječmene je výborným zdrojem více než 20 rostlinných enzymů. Díky těmto enzymům se dá mladý ječmen bez nadsázky nazývat živou vodou. Všichni se rodíme s jakousi "enzymatickou bankou". Jakmile tyto enzymy vyčerpáme, tak umíráme. Pokud například pozřeme tepelně zpracované jídlo, odčerpá si nějaké naše enzymatické zásoby.
Mladý ječmen je také vhodným doplňkem vzhledem ke svým nutričním hodnotám. Kolem 45 % hmotnosti mladého ječmene totiž tvoří proteiny (bílkoviny), což je oproti bílé mouce přibližně o 35 % více. Zelené bílkoviny obsažené v mladém ječmeni dodávají nepostradatelné stavební látky a také chrání povrchové tkáně a sliznice. Zelený ječmen je velmi bohatý na chlorofyl, který má protizánětlivé, dezinfekční a deodorační vlastnosti na náš organismus.
Mladý ječmen se výrazně vyznačuje silnou antioxidační aktivitou. Šťáva z mladého ječmene má stejné pH jako mateřské mléko. Pomáhá také diabetikům a regulací zásaditosti upravuje průchod cukrů skrze střevní stěny. Díky této činnosti se normalizuje hladina cukrů v krvi.